e-Dönüşümde yeni dönem
e-Dönüşüm’de Yeni Dönem: 509 Sıra No’lu VUK Genel Tebliği ve 3 Sıra No’lu e-Defter Tebliği ile Neler Değişiyor?
19 Ekim 2019, Cumartesi günü resmi gazetede yayınlanan 509 Sıra No’lu Vergi Usül Kanunu Genel Tebliği ile e-Dönüşüm Uygulamaları’nda yeni bir dönem başladı. Bu tebliğ ile yeni e-Dönüşüm uygulamaları duyuruldu ve mevcut uygulamaları kullanma zorunluluğu getirilen mükellef grupları genişletildi.
Aynı tarihte, resmi gazetede yayınlanan (1 Sıra No’lu) Elektronik Defter Genel Tebliği’nde değişiklik yapılmasına dair 3 Sıra No’lu Tebliğ ile kullanım zorunluluğu getirilen mükellef grupları genişletildi, yenilikler duyuruldu.
Bu iki tebliğ ile getirilen düzenlemeleri şöyle özetleyebiliriz:
Zorunluluk getirilen uygulamalar ve mükellef gruplarını inceleyelim:
- Bağımsız denetime tabi tüm mükelleflerin, 01 Ocak 2020 itibarı ile, e-Defter uygulamasına geçişi zorunlu hale getirilmiştir.
- e-Fatura Uygulaması’na geçişi zorunlu olan tüm mükelleflerin, e-Fatura uygulamasına geçişlerini takip eden yılın başında, e-Defter uygulamasına geçiş zorunlulukları da devam etmektedir.
- e-Fatura uygulamasına dahil olan tüm mükellefler için, e-Arşiv uygulamasına da geçme zorunluluğu getirildi. Son geçiş tarihi, 01 Ocak 2020 olarak belirtilmiştir.
- Brüt satış hasılatı 5 Milyon TL ve üzerinde olan tüm mükellefler için
- 01 Temmuz 2020 tarihine kadar e-Fatura uygulamasına, dolayısıyla beraberinde e-Arşiv uygulamasına,
- 01 Ocak 2021 itibarı ile e-Defter uygulamasına;
- e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan ve brüt satış hasılatı 25 Milyon TL ve üzerinde olan tüm mükellefler için, 01 Temmuz 2020 tarihine kadar e-İrsaliye uygulamasına geçme zorunluluğu getirildi.
- Mükellef grupları;
- EPDK Lisansı alan (ÖTV Kanununa ekli I. sayılı listedeki) tüm mükellefler (Bayiler, Akaryakıt istasyonları vb. dahildir)
- ÖTV Kanununa ekli III Sayılı listedeki firmaların tümü
- 01 Temmuz 2020 tarihine kadar, hem e-İrsaliye uygulamasına, hem de e-Fatura uygulamasına, dolayısıyla e-Arşiv uygulamasına,
- 01 Ocak 2021 tarihi itibarı ile de e-Defter uygulamasına;
- Mükellef grupları;
- Maden Kanunu kapsamında düzenlenen işletme ruhsatı/sertifikası sahipleri ve bunlarla sözleşme yaparak maden üretenler,
- Şeker Kanunu'ndan tanımlanan şekeri imal edenler,
- e-Fatura Uygulaması'na kayıtlı olan ve demir ve çelik (GTİP 72) ile demir/çelik eşyaların (GTİP 73) imalini, italini ve ihracını yapan mükellefler,
- Gübre Takip Sistemi'ne kayıtlı kullanıcılar;
- İnternet yolu ile aracılık yapanlar:
- Elektronik Ticaret Ortamı Sağlayan Aracı Hizmet Sağlayıcıları,
- İnternet Site Sahipleri, İşleticileri (Gayrimenkul ve motorlu taşıt satışlarına aracılık edenler),
- İnternet Reklamcılığı Hizmet Aracıları;
- 01 Ocak 2020 tarihine kadar e-Arşiv Fatura uygulaması,
- 01 Temmuz 2020 tarihine kadar e-Fatura uygulaması,
- 01 Ocak 2021 tarihine kadar e-Defter uygulaması
- Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde belirtilen şehirlerarası tarifeli yolcu taşımacılığı yapan D1 yetki belgeli işletmeler için e-Bilet kullanımı 01 Ocak 2021 tarihi itibarı ile zorunlu hale getirildi.
- Yerli ve Yabancı film gösteriminde bulunan sinema işletmeleri için e-Bilet kullanımı 01 Temmuz 2020 tarihi itibarı ile zorunlu hale getirildi.
- Vergiden muaf olmayan serbest meslek erbaplarının tümü için 01 Haziran 2020 tarihine kadar e-SMM (Elektronik Serbest Meslek Makbuzu) uygulamasına geçiş zorunluluğu getirildi.
* Geçiş tarihleri ile ilgili detaylı bilgi için aşağıdaki “Zorunluluk Getirilen Mükellefler ve Geçiş Tarihleri” isimli tabloyu inceleyebilirsiniz.
e-İrsaliye, Hem Kayıtlı Kullanıcılara Hem de Kayıt Olmayanlara Gönderilebilecek
e-İrsaliye Uygulamasına dahil olan mükellefler, sistemde kayıtlı kullanıcılara e-İrsaliye kesebildikleri gibi, kayıtlı olmayanlara da e-İrsaliye kesebilecektir.
İhracat İşlemlerinde e-Fatura Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu
e-Fatura Uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerin, mal ihracında, "Türkiye'de ikamet etmeyenlere özel fatura ile yapılan bavul ticareti kapsamındaki satışlar için" bahsi geçen faturalarını 01 Temmuz 2020 tarihinden itibaren e-Fatura olarak düzenlemeleri zorunlu hale getirildi.
Zorunluluk Getirilen Faturalar:
e-Arşiv uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce kesilen,
- vergiler dahil toplam tutarı 30.000TL'yi aşan faturaların,
- vergi mükelleflerine düzenlenen, vergiler dahil toplam tutarı 5.000TL'yi aşan faturaların;
01 Ocak 2020 tarihinden itibaren e-Arşiv fatura olarak, başkanlığın "e-Belge Portali" üzerinden düzenlenmesi zorunludur. Aynı günde aynı kişiye kesilen farklı faturaların toplamı dikkate alınır.
3. Sıra No’lu e-Defter Genel Tebliği ile aşağıdaki düzenlemeler de devreye alındı:
- 01 Ocak 2020 itibarı ile, e-Defter dosyalarının ikincil kopyalarının Saklama Hizmeti izni almış olan kuruluşlar ya da GİB bilgi işlem sistemleri bünyesinde de saklanması zorunluluğu getirildi. Buna rağmen e-Defter dosyalarının saklanması birincil olarak mükellefin sorumluluğunda olmaya devam ediyor.
- Özel Entegratörlere, müşterileri adına e-Defterlerini imzalama yetkisi verildi. Bunun için mükellefin Özel Entegratöre muvafakatname ya da vekaletname ile, ilgili yükleme dönemlerini belirterek yetki vermesi gerekiyor.
- Mükellefin tercihine göre aylık ya da geçici vergi beyanname dönemlerine göre (3 aylık) defteryüklenilmesi sağlanabilecek.
Duyurulan yeni e-Dönüşüm uygulamaları
- e-Gider Pusulası: Genel bir belge olup fatura kesen tüm mükellefleri ilgilendirir.
- e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi: Sigorta, Emeklilik ve Reasürens şirketleri
- e-Sigorta Poliçesi: Sigorta, Emeklilik ve Reasürens şirketleri veya aracıları
- e-Döviz Alım-Satım Belgesi: Döviz Alımı-Satımı yapan yetkili müesseseler
- e-Dekont: Bankalar